Przez dwa dni w Boguchwale koło Rzeszowa można było spróbować przepysznych serów, wędlin, pieczywa, miodów, przeróżnych słodkości (w większości ekologicznych). Oczywiście smakosze swojskiego jadła mogli nie tylko degustować, ale także zakupić smaczne produkty. Jak przystało na tę porę roku, na Dniach Otwartych Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale nie zbrakło wystawców kwiatów i krzewów ozdobnych a także kiermaszu rękodzieła ludowego. Dużym zainteresowaniem cieszyła się także XIV Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych i wystawa maszyn rolniczych oraz sprzętu ogrodniczego.

Zwiedzający mogli także podziwiać występy kapel i zespołów folklorystycznych. Imprezę połączono z Dniami Boguchwały, co poszerzyło ofertę artystyczną. Na scenie zaprezentowały się zespoły i grupy artystyczne działające przy miejscowym domu kultury. Fachową wiedzę dotyczącą hodowli, upraw, produkcji ekologicznej itp. można było uzyskać na stoiskach firm i instytucji działających w rolnictwie i przemyśle rolno-spożywczym.

Sery korycinskie-DSC01125

Uwagę odwiedzających tereny ekspozycyjne ODR przyciągało stoisko Gospodarstwa Rodzinnego „Gremza” ze wsi Szumowo w gminie Korycie na Podlasiu. Pani Agnieszka Gremza, laureatka wielu konkursów, promowała smaczne sery. Jak podają źródła historyczne, historia sera korycińskiego sięga potopu szwedzkiego, kiedy to pod Korycinem rozegrała się jedna z bitew. Wielu Szwajcarów osiedliło się wtedy w Polsce. To oni nauczyli miejscowych wyrabiać charakterystyczne sery z tzw. podpuszczką. 14 lat temu, Agnieszka Gremza rozmawiając z teściową, wpadła na pomysł powrotu do regionalnej tradycji. Z pierwszymi serami jeździła do Knyszyna. Dziś nie ma już na to czasu, bo ser wozi do większych miast i większych sklepów. Producentka wyrabia ser koryciński „Swojski” nie tylko w jego wersji klasycznej, ale i z dodatkami – m.in. z czosnkiem, ziołami prowansalskimi, bazylią, lubczykiem, oregano, czarnuszką, kminkiem, płatkami słodkiej papryki czy pieprzem kolorowym. Gospodarstwo rodzinne „Gremza” posiada pierwszą w Korycinie prawdziwą serowarnię spełniającą standardy Unii Europejskiej, która znajduje się pod stałym nadzorem weterynaryjnym (Agnieszka Gremza jest pierwszą producentką Sera Korycińskiego, której nadany został numer weterynaryjny). W serowarni zachowany jest ciąg produkcyjny.

Z kolei kozie sery prezentowała Lucyna Cwynar, która prowadzi gospodarstwo ekologiczne „ZUZA” we wsi Zabratówka w gminie Chmielnik koło Rzeszowa. Prowadzone przez nią gospodarstwo posiada certyfikat ekologiczny od 2006 roku. Hodowlą kóz zajmuje się już 10 lat. W chwili obecnej stado kóz liczy 35 sztuk dorosłych i 35 koźląt.

Kozie sery-DSC01148

– Od samego początku uczyłam się wytwarzać dobre i zdrowe produkty z mleka koziego. Z czasem nabierałam coraz większego doświadczenia, a moje wyroby zaczęły smakować rodzinie i znajomym. W końcu postanowiłam pochwalić się większemu gronu miłośników ekologicznych i naturalnych produktów i zaczęłam jeździć na wszelkiego rodzaju targi żywności ekologicznej. Dzięki zebranym tam opiniom mogę doskonalić swoje wyroby – opowiada Lucyna Cwynar. Jej produkty były niejednokrotnie nagrodzone na cyklicznych imprezach organizowanych przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Kozie sery z gospodarstwa ekologicznego „ZUZA” były prezentowane na licznych imprezach targowych m.in. na targach BIOFACH 2008 w Norymberdze. Można je nabyć także w sprzedaży bezpośredniej (http://www.serkikozie.strefa.pl).

 

Mid-Sonina-DSC01133

Na dniach otwartych szeroką ofertę zaprezentowali także pszczelarze. U Ewy i Mariusza Jamróz z Soniny k. Łańcuta można było dowiedzieć się ciekawych rzeczy dotyczących leczniczych walorów miodu. Państwo Jamróz prowadzą sklep internetowy, w którym można zaopatrzyć się we wszystkie rodzaje miodów i produktów pszczelarskich (http://miod-lancut.pl/). Ich działalność pszczelarska została nagrodzona licznymi nagrodami i dyplomami.

Nie zabrakło także producentów pieczywa ekologicznego czy wędlin. Zwiedzający mogli także zapoznać z aktualnymi trendami hodowlanymi i zasięgnąć rad i wskazówek i specjalistów.

Imprezie towarzyszyły zabawy dla dzieci. Dużym zainteresowaniem najmłodszych cieszył się piknik mleczny.

Pkinik mleczny-DSC01142

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.